Komentet e Boris Johnson mbi mbylljen e minierës Thatcher u dënuan


Boris Johnson është kritikuar nga Nicola Sturgeon dhe Keir Starmer pasi ai tha se Margaret Thatcher i dha Britanisë një “fillim të shkëlqyeshëm të hershëm” në luftën kundër ndryshimeve klimatike kur ajo mbylli minierat e qymyrit në Mbretërinë e Bashkuar.

Kryeministri i Skocisë tha se komentet ishin “të pasjellshëm” dhe “thellësisht të pandjeshëm”, ndërsa Starmer tha se ata treguan se kryeministri britanik ishte “jashtë kontaktit” me punëtorët.

Johnson i bëri komentet në fund të një udhëtimi dy-ditor në veri të kufirit.

Margaret Thatcher “mbylli kaq shumë miniera qymyri në të gjithë vendin” në mandatin e saj, tha kryeministri. Foto: PA

Ai u shtyp nëse do të vendoste një afat për t’i dhënë fund nxjerrjes së karburanteve fosile gjatë vizitës në një fermë gjigante me erë në brigjet e Skocisë.

Johnson vlerësoi veprimet ekzistuese për të kaluar në structure më të gjelbra të energjisë, duke deklaruar se si fëmijë, midis 70 dhe 80 përqind të të gjithë energjisë elektrike prodhohej nga qymyri, dhe kjo u zvogëlua në 40 përqind kur u bë Kryetar i Londrës.

“Që atëherë, ajo ka rënë në 1 përqind, ose nganjëherë më pak,” tha ai.

Johnson tha: “Shikoni se çfarë kemi bërë tashmë. Ne kemi qëndruar larg qymyrit në jetën time.

“Falë Margaret Thatcher, e cila mbylli kaq shumë miniera qymyri në të gjithë vendin, ne filluam një fillim të mrekullueshëm dhe tani po largohemi me shpejtësi nga qymyri krejtësisht.”

Duke shkruar në Twitter, Sturgeon dënoi komentet.

Ajo tha: “Jetët dhe komunitetet në Skoci u shkatërruan plotësisht nga shkatërrimi i industrisë së qymyrit nga Thatcher (e cila nuk kishte asnjë lidhje me shqetësimin që ajo kishte për planetin).

“Trajtimi i kësaj si diçka për të qeshur është e vrazhdë dhe thellësisht e pandjeshme ndaj atij realiteti.”

Starmer shkroi në Twitter: “Eulogjia e turpshme e Boris Johnson për mbylljen e minierës së qymyrit të Margaret Thatcher, duke minimizuar ndikimin shkatërrues në ato komunitete duke qeshur, tregon se sa i shkëputur është ai nga njerëzit që punojnë.”

Udhëheqësi i Punës i Skocisë Anas Sarwar tha se komentet ishin “vetëm një shembull tjetër pse konservatorët janë një rrëmujë dhe kërcënimi më i madh për sindikatën”.

Zëdhënësja e fuqisë së partisë në Holyrood, Monica Lennon, kritikoi kryeministrin britanik për “qeshjen me mbylljet e puseve të Thatcher që shkatërruan komunitetet tona minerare”.

Punonjësi i punës MSP Neil Bibby tha: “Përpjekja për ta kthyer një nga periudhat më përçarëse dhe shkatërruese në historinë britanike në një fitore retrospektive për mjedisin është thellësisht ofenduese për individët dhe komunitetet që u përballën me vështirësi dhe mjerim të konsiderueshëm.”

Source url